Yazar: Atabay Gökbörü
Mansa Musa: Tarihte Yaşamış En Zengin İnsan
Mansa Musa, Batı Afrika’daki Mali İmparatorluğu’nun onuncu Mansa’sı ya da hükümdarıydı. Tarihteki en zengin insanlardan biri olarak kabul edilir ve 1312’den 1337’ye kadar süren saltanatı Mali İmparatorluğu için büyük bir zenginlik ve refah dönemiydi.
Written by
İlk Bilim İnsanı
İlk bilim insanının kim olduğunu anlamak bir noktaya kadar “bilim insanı” ile ne ifade edildiği ile ilgilidir.
Written by
Elektron Mikroskobu: Gözümüzden 100 Milyon Kat Güçlü
Elektron mikroskobu, küçük yapıları büyütmek ve görüntülemek için ışık yerine elektron demeti kullanan ve geleneksel optik mikroskoplara göre daha yüksek çözünürlük ve daha yüksek büyütme sağlayan bir mikroskop türüdür.
Written by
Transistör nedir? Elektronik cihazları ortaya çıkaran buluş
Beynimiz nöron adı verilen yaklaşık 100 milyar hücreye sahiptir — bir şeyleri düşünmemize ve hatırlamamıza izin veren minik anahtarlar. Bilgisayarlar da milyarlarca minyatür “beyin hücresi” içerir. Transistör olarak adlandırılır ve kumda bulunan bir kimyasal element olan silisyumdan oluşurlar. Transistör, yarım yüzyıldan uzun bir süre önce John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley tarafından icat edildi…
Written by
Bir sözlükteki kelimelere kim karar veriyor?
Bir sözlüğü açar ve bir kelime seçersiniz. Sonra merak edersiniz bu tanımı kim yazdı? Çoğu sözlük aynı adımlarla hazırlanır ve Table Alphabeticall (1604) ve Merriam-Webster (1831) gibi ilk sözlükler çoğu zaman tek bir kişi tarafından yazıldı. Sözlük fikrinin tarihi antik zamanlara uzansa da ilk modern örnekleri bunlardı. 1604’ten sonraki yüzyıllarda çok daha fazla sözlük hazırlandı…
Written by
Kasları Büyüten Nedir? Bilimsel Sürecin Açıklaması
Kasın, direnç egzersizinin sağladığı aşırı yük stresine adapte olması egzersizden hemen sonra başlar ancak kas büyümesinin fiziksel olarak kendini göstermesi genellikle haftalar veya aylar alıyor.
Written by
Yoga Gerçekten Faydalı mı? Bilimsel Yaklaşımlar
Şimdilik yoganın egzersiz, düşünme ve rahatlama amacına hizmet ettiği güvenle söylenebilir.
Written by
Yüksek Sesli Müzik Kulağa Zararlı mı?
Yüksek sesli müziğe maruz kalmak kulak için zararlı olabilir. Uzun süre veya tekrar tekrar 85 desibel (dB) veya üzerindeki seslere maruz kalmak zamanla işitme hasarına neden olabilir.
Written by
Deniz Kavimleri: Gizemli Deniz Akıncılarının Tarihi
Deniz Kavimleri’nin kim olduğu konusunda uzlaşma yok ancak düşüncelerini hararetle savunan pek çok akademisyen var.
Written by
Anadolu (Küçük Asya): Tarihi ve uygarlıkları
Denizciler bölgeye yükselen veya yükselme anlamına gelen ‘Levant’ adını koydular. Karanın nasıl denizin ufkunda yükseldiğine vurgu yaptılar.
Written by
Kripto madenciliği nedir ve nasıl çalışır?
Kripto madenciliğin ne olduğundan ve nasıl çalıştığından bahsedelim. Piyasadaki binlerce kripto para bir yana, bugün yalnızca Bitcoin için en az 1 milyon benzersiz “madenci” bulunuyor. Peki tüm bu kripto madencilik süreci tam olarak nedir ve madenciler hangi rolü üstlenir? Kripto madencilik neden var? Günümüz bankaları gibi modern merkezi sistemlerde bir bireyin ne kadar paraya sahip…
Written by
Çip Nasıl Üretiliyor? Bir Yığın Kumla Oluşan İşlemci
Çip üretiminin kumla başladığını duymak çok şaşırtıcı gelebilir. Fakat arkasındaki üretim süreci baştan sona büyüleyici.
Written by
Mikroişlemci: Nasıl çalışır? Bir işlemcinin detayları
Bir mikroişlemci nedir ve nasıl çalışır? İşlemciler bir zamanlar ayrı bir kutuda bulunurken artık tek bir çipe entegre edildiğinden isimleri mikroişlemci oldu. İşlemciler şaşırtıcı derecede karmaşık bir tasarıma ve işleyişe sahip. Diğer çoğu modern teknoloji gibi işlemciler de transistörden oluşuyor. En basit haliyle bir transistörü akımla kontrol edilen üç pimli anahtar olarak düşünebilirsiniz. Kapı (Gate)…
Written by
Forer (Barnum) Etkisi: Burçlar, Astroloji ve Faldaki Sahtekarlık
Barnum etkisi, insanların genel bir tanımlamanın kendi kişilikleriyle eşleştiğini hissettiği davranışsal eğilime deniliyor.
Written by
Kuantum Bilgisayarı’nın Önemi ve Klasik Bilgisayardan Farkı
Kuantum bilgisayarlar, verileri depolamak ve bir nesnenin ölçülmeden önceki durumunun olasılığına dayalı hesaplamalar yapmak için kuantum fiziğinin özelliklerini kullanan makinelerdir. Kuantum mekaniği atomu ve atom altı parçacıkları ele alıyor. Kuantum bilgisayarın ölçeklenebilirlik ve tutarsızlık gibi önemli problemleri olsa da bu fizik dalı “tünel etkisi” gibi geleneksel bilgisayarların karşılaştığı kısıtlamaları kaldırmayı amaçlıyor. Bunu, birden fazla işlemi…
Written by
Mutlak Sıfır Nedir? –273’ün Altına İnilirse Ne Olur?
Mutlak sıfır, tüm maddelerin minimum termal enerjiye sahip olduğu noktada ulaşılabilecek mümkün olan en düşük sıcaklıktır. Bu sıcaklık 0 kelvin veya -273,15 santigrat derece olarak tanımlanır.
Written by
Toprak Askerler: 2.200 yıllık yenilmez ordu
Çin Şi Huang kilden yapılmış 8.000 askeri ile MÖ 210‘da gömüldü ve bugün onlara Toprak Askerler diyoruz. Batı Çin’deki Xi’an yakınlarındaki devasa mezar kompleksinde bulunan bu pişmiş toprak ordu gerçek tunç silahlara sahipti: Bunlar, yüzlerce yıllık savaşları sonlandıran ve Çin’i tek yönetimde birleştiren Çin Şi Huang’ın gerçek ordusunun taşıdığı aynı on binlerce kılıç, balta, kargı…
Written by